söndag 2 november 2014

FAV: Spirited Away by Hayao MiyazakiDet är ju till största delen mitt eget arbete som syns här på bloggen, men ibland så tänkte jag att det kunde vara intressant att jag delade med mig av lite annat som är relevant och som jag tycker om!

Med mitt nystartade project att animera så har jag börjat kolla runt lite efter andra animeringar och filmer och igår så stötte jag på något speciellt. Hans namn är Hayao Miyazaki, och han beskrivs som Japans version av Walt Disney, en kung inom animering. Det var min lärare som tipsade mig om honom och det tackar jag för!
Jag har nu sett två utav hans filmer, men det var en av dem som jag tyckte om speciellt mycket och vill tipsa om.
Spirited away.
Den handlar om en liten flicka vid namn Chihiro, som tillsammans med sin familj ska flytta till ett nytt hus ute på landet. Men resan dit blir inte som planerat. De kör fel och kommer fram till en liten gräsbevuxen väg som leder in i en liten skog. Chihiros självsäkre far föreslår att de tar en genväg och de följer den fram till dess slut. En tunnel. Av nyfikenhet vandrar hennes föräldrar in genom tunneln och Chihiro tvingas följa efter.
På andra sidan väntar dem ett äventyr större än de kunnat ana, i andarnas värld. Chihiros mod sätts på prov då hon utmanas att rädda både sina föräldrar och sina nyfunna vänner.

Miyazakis andevärld är helt fantastisk och helt sjukt fantasifull. Det är verkligen underbart att få stiga in i något så oanat och annorlunda. Karaktärerna är också väldigt intressanta och ger en alldeles tokig, både skrämmande och lustfylld stämning till filmen.
Helt klart värd att se. Kommer nog se den mer än en gång till och med! Och är jätte sugen på att se mer av Miyazaki.Miriam


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar